#NoPaguem repeteix acció exitosa i amb més participació col·lectiva

coladiagonalMés de 60 persones obren portes mentre la gent agraeix i celebra l’acció

Una setmana després d’obrir les portes durant una hora a Pl. Catalunya, #NoPaguem ha tornat a l’acció. Aquest cop, l’estació triada ha estat la de Diagonal. Pocs minuts després de les 8 del vespre, desenes de persones baixaven a l’estacióper l’entrada de Psg. de Gràcia i n’obrien les portes repetint un mètode senzill però efectiu: aprofitant l’obertura de portes, una les bloquejava i una altra les precintava. I fet.

Moltes de les persones duien màscares amb la cara de l’alcalde Xavier Trias, una manera irònica de denunciar al màxim responsable de l’augment de les tarifes del transport públic, que a més cobra un sou estratosfèric, viatja amb un vehicle pagat per tothom, etc. A banda i banda del vestíbul, desenes de persones han desplegat cartells i dues pancartes reclamant transport públic a preus populars, així com denunciant-ne les retallades i els ‘ajustaments’ macro-econòmics com a causants d’aquests augments i, en general, de l’augment del cost de la vida. En declaracions a la premsa, una activista ha tornat a explicar que el que no volem és pagar la seva crisi.

En aquest sentit, s’han repetit crits com No devem, no paguem; No és crisi, se’n diu capitalisme, o en favor de la readmissió d’Andreu de Cabo. També s’ha sentit força cops Ja n’hi ha prou de pagar, ara és l’hora de lluitar.

Fet i fet, quan poca estona després de baixar al vestíbul, les treballadores de metro de TMB desviaven les usuàries per una altra entrada, forçant el pagament, #NoPaguem s’ha desplaçat per l’interior del metro fins a l’entrada de Rambla Catalunya. Allà és la seixantena llarga d’activistes han romàs més estona, un cop s’han obert les portes amb el mateix mecanisme que abans.

Entre les usuàries, el sentiment generalitzat, després de la sorpresa inicial, era de celebració i agraïment. No han estat poques les persones que han fet exclamacions d’alegria en saber que no havien de pagar -s’han precintat les ranures per on s’introdueixen les targetes- i, fins i tot, algunes han agraït directament a les activistes ‘que fessin alguna cosa mentre la resta de la gent està quieta’.

Cap a les 9 del vespre, les activistes han baixat a l’andana, mantenint cartells alçats, repartint fulls volants i cridant càntics. Alguns agents de paisà s’ho miraven des del vestíbul mateix. Un cop al metro, moltes activistes han seguit repartint els fulls i cridant consignes, tot explicant l’acció i debatent amb la gent. Un nombrós grup ha baixat a Verdaguer, on han seguit actuant com a manifestació subterrània improvisada, obrint portes fins i tot davant de revisos i vigilants de seguretat.

Les accions de #NoPaguem estan generant adhesions col·lectives, acceptació i, el que és més important, participació d’una societat farta de pagar una crisi que no hem provocat. La desobediència civil s’esdevé com l’única manera de fer front a les retallades i a l’encariment del cost de la vida. Caldrà seguir en aquesta línia. Caldrà estar atentes a noves convocatòries. Ben aviat us les farem saber!

Recull de Notícies:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s