#obrimportes a Sant Andreu!

Crònica

“Hola, bon dia: venim a fer una acció de desobediència civil.” Amb aquesta senzilla però directa frase es dirigia una de les activistes a la treballadora de TMB que es trobava la comitiva baixant a fer el #NoPaguem. Dit i fet: una quinzena de persones desplegaven una pancarta, obrien i precintaven portes, mostraven cartells i començaven a repartir fulls volants. En 2 minuts, tot fet. A partir d’aleshores, centenars de persones han començat a passar sense pagar.

Ningú ha pagat. Les activistes, mitjançant càntics o explicacions personals, argumentaven els motius de l’acció: contra el deute, contra l’augment de preus, contra les retallades en serveis públics, en favor d’un transport públic a preus populars, en pro que la crisi la paguin els rics, etc., i demanant una sortida anticapitalista.

A mesura que passava l’estona, s’han acostat fins al vestíbul gent provinent de les accions de Santa Coloma i Nou Barris, on també centenars de persones havien entrat sense pagar. A Sant Andreu, l’acció es feia a l’entrada de Pl. Orfila però a l’entrada de Joan Torras algú havia espatllat totes les màquines i només es podia pagar per una d’elles: la cua generada era immensa. A l’entrada de l’acció, TMB havia posat les màquines ‘fora de servei’ i finalment les havia desconnectat. Fins i tot les quatre o cinc persones que han volgut pagar, no ho han pogut fer.

El global, però, ha estat immillorable: més d’una hora amb les portes obertes, més de 900 persones reals (comptades) que no han pagat, portes obertes (en marxar, les treballadores de TMB han anat cap a l’altra banda, més gent es pot haver colat) i molt bona recepció, aplaudiments i agraïments per part de les usuàries, que celebraven l’acció. En acabat, un grup de gent s’ha dirigit a Fabra i Puig per, espontàniament, obrir les portes a aquella parada.

I a la tarde hi vam tornar:

“Hola, tornem a ser nosaltres!”; una vintena d’activistes andreuenques ens vam reunir a les 18h per tornar a obrir les portes de l’estació de metro de St. Andreu. La mecànica la teníem clara: pancarta a la paret, cartells a la mà, precinte a les màquines i a explicar a les usuàries que aquella tarda no es pagava, que Millet, l’Urdangarín i Pujol s’havien posat d’acord per pagar-nos el bitllet. Que s’hi anessin acostumant perquè hi tornaríem… perquè #NoDevem i per tant #NoPaguem!

Les usuàries, en termes generals, s’ho prenien força bé; el segurata va desaparèixer en el moment que entràvem a l’estació, suposem que per evitar-se problemes, i el que semblava el cap d’estació no va parar de donar la murga: que si li estàvem embrutant l’estació, que si li trencaríem les màquines, que ens entenia però que no molestéssim en la seva estació…. fins i tot ens proposava pactes ridículs.

Van ser 40 minuts de portes obertes en els que més de 250 persones van agafar el metro sense validar el seu bitllet, 400 fulls volants es van repartir i prop de 500 persones les que va veure l’acte de desobediència de la tarda a St. Andreu. Aquest #NoPaguem no estava anunciat, però el de les 19h a Fabra i Puig sí que ho estava, i cap allà ens vam dirigir 10 minuts abans, després de desmuntar la paradeta a St. Andreu. Vam baixar a l’andana, vam agafar el metro pel qual no havíem pagat, vam baixar a la següent estació i allà vam esperar la resta d’activistes.

A les 19:05, una trentena d’activistes andreuenques i noubarrienques vam baixar al vestíbul de l’estació de metro de Fabra i Puig que estava a vessar de gent, vam saludar i vam començar a bloquejar les portes d’accés a l’andana perquè restessin sempre obertes. Igual que la gent de St.Andreu, la gent de Nou Barris venia de fer un #NoPaguem a Virrei Amat a les 18h, on havien aconseguit que prop de 500 persones no validessin el seu bitllet.

Dues pancartes explicaven l’acció, i centenars de fulls volants es van repartir entre les usuàries del metro. Força gent es va mostrar a favor de l’acció, el segurata va decidir marxar en el moment que ens va veure entrar i el suposat cap d’estació de St. Andreu va tornar a fer acte de presència, aquest cop a Fabra i Puig.

Fotos de la Jornada

#ObrimPortes a la parada de Sant Andreu (L1). Al llarg d’una hora han passat gairebé 1.000 persones sense pagar.

St Andreu10

St Andreu


St Andreu11

St Andreu2

St Andreu3

St Andreu4

St Andreu5

St Andreu6

St Andreu9

St Andreu8

St Andreu7

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s